Theiowaedict
Българските новини за теб
 

Лятната почивка – цени и нагласи

Home  /   Лятната почивка – цени и нагласи
Лятната почивка – цени и нагласи

В избора на място за прекарване на лятната почивка и определяне размера на разходите, свързани с нея, оказват влияние множество фактори, най-вече социално-икономически. Оказва се обаче, че определящо каква да бъде лятната ваканция и какви средства да бъдат отделени за нея има и това дали постоянното местожителство на хората е на север или на юг.

Хората, живеещи на север, отделят повече средства за почивка

Данните от проведено изследване за нагласите на почиващите от северната и южната част на Великобритания, публикувано на страницата на сайта за резервации lastminute.com, показват, че обратно на традиционните представи за южняците като по-емоционални и по-склонни да отделят повече средства за своята почивка, то северняците са тези, които декларират, че ще отделят с £ 200 повече за тазгодишната си ваканция.

Дали това корелира с представите за северните части като по-мрачни и подтискащи, от които хората искат да се измъкнат поне за малко, е трудно да се каже. Факт е обаче, че почти една трета от изследваните лица от северните части са изказали намерения да похарчат над £ 1 000 за тазгодишната си лятна почивка. Аналогично е положението с жителите на Шотландия. За разлика от тях, хората от южните части не са склонни да похарчат повече от £ 775 средно на човек, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато тази сума е достигала £ 992.

Проведеното изследване преобръща и други представи – че жените харчат повече от мъжете. Цифрите показват, че мъжете са склонни да отделят по £ 918 за почивка, докато при жените сумата е по-скромна – £ 830 средно.

Определено, тази година хората са по-склонни да редуцират разходите си за лятната почивка. Влияние за това оказват все още продължаващата икономическа криза и свързаната с нея несигурност, нестабилната политическа обстановка в традиционно предпочитани дестинации като Турция и Египет и не на последно място – прекалено горещото време, което не предразполага към предприемането на дълги пътувания. Това е и причината повечето туристически агенции да започнат да промотират изгодни пакетни предложения за почивка в луксозни хотели и оферти last-minute, а авиокомпаниите да пуснат евтини самолетни билети за полети по различни дестинации.

Leave a comment